Vår historia och framtid

Sagan om ett träd

Teknikutbildarnas historia började på sextiotalet med ett träd utanför en skolgård. Under det trädet möttes två ungdomar i ett gemensamt intresse för teknik. Vänskapen bestod, trots att åren rusade förbi och deras vägar så småningom grenade sig.

Den ene, Lennart Bölin, började undervisa och spred kunskap om underhåll till blivande ingenjörer. Som egenföretagare tog han sedan underhållssystemet Maximo till Sverige. Den andre, Bernt Bergvall, blev expert på vattenreningsteknik och arbetade en period i Holland. Hemma i Sverige drev han förändringsarbete och affärsutveckling på ett stort internationellt företag.

År 1999 möttes de, med sina olika erfarenheter i bagaget, i en genensam vision. De startade tillsamman företaget Mainsys AB, och klev in i en bransch som brann av iver att komma igång. Utbildning på distans och undervisning på nätet var hett vid denna tid och snart upptäckte de att alla pratade om system, men ingen om utbildningens innehåll.

Så när andra tog kliv bakåt utvecklade barndomsvännerna ett unikt kurssystem och byggde en ständigt växande kurskatalog. Medan trädet på skolgården fortsatte att växa mot himlen växte vännernas företag med kompetenta medarbetare och välrenommerade samarbetspartners. 2006 förvärvades Elutbilda i Norden AB och 2010 bytte företaget namn till Teknikutbildarna i Norden AB. Nästa utvecklingssteg för företaget skedde 2012 då Learning center (en del av Sandviks tidigare utbildningsenhet) förvärvades.

Och trädet är numera inte bara ett träd utan även symbol för Teknikutbildarna.