Line

Installationselektriker

Gå mot en ljus framtid genom att läsa vår utbildning till installationselektriker. Som installationselektriker drar du in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier.

Förkunskaper

Godkänd grundskola.

Vi rekommenderar även godkänt i gymnasiets första kurser i Svenska, Engelska och Matematik.

En installationselektriker har ett spännande arbete. På nybyggen lägger du ut rör som gjuts in i betongkonstruktionen, monterar in elcentraler där elströmmen ska tas emot och sätter upp kabelstegar och drar kablar.

Senare under byggtiden drar du ledningar i rören, sätter upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. En installationselektriker drar också fram ström till fläktar, värmeanläggningar och belysning och ansluter kylskåp och spisar.

Om du arbetar med ombyggnad ingår också att ta bort gamla ledningar. Till din hjälp i arbetet har du ritningar och scheman.

Har du tidigare läst något/några ämnen från elprogrammet så bör du kontakta ECY för en kostnadsfri validering av dina betyg så att du uppnår branschkraven för erhållande av certifikatet Elektriker efter avslutad lärlingstid.


Lyssna på poddavsnittet ovan som handlar om att jobba som elektriker.
Alla avsnitt ur Teknikutbildarkvarten finns där poddar finns – och även här: https://teknikutbildarna.se/pod/

Betyg

Betyg anges fr o m 1 juli 2012 med A-F för elektrikerkurserna. Efter godkänt prov erhålles nationellt betyg som utfärdas av Vuxenutbildningen.

Du ansöker om finansiering via Vuxenutbildningen i din hemkommun. För mer information hur, kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun.

Är du arbetslös och uppbär A-kassa och vill studera så kontakta din A-kassa och kontrollera vilka möjligheter det finns till distansstudier.

Kursansökan

Ansökningsblankett: Installationselektriker

Kursinformation

Önskar du ytterligare information och prisuppgift är du välkommen att kontakta oss via elskola@teknikutbildarna.se eller 010-122 18 00.

Kurstyp

Distansutbildningar

Kursmoment

 • Mekatronik 1, MEKMEK01 (100 p)
 • Praktisk ellära, ELLPRA0 (100 p)
 • Elmätteknik 1, ELÄELM01 (100 p)
 • Elkraftteknik, ELRELF0 (100 p)
 • Elmotorstyrning, INSELS0 (100 p)
 • Kommunikationsnät 1, INSKOM01 (100 p)
 • Larm-, övervaknings- och säkerhetssystem, LARLAM0 (100 p)
 • Mät- och styrteknik, MÄTMÄO0 (100 p)
 • Fastighetsautomation 1, FAIFAS01 (100 p)
 • Servicekunskap, FÖSSEV0 (100 p)
 • Belysningsteknik, INSBES0 (100 p)
 • Elinstallationer, INSELI0 (200 p)
 • Elektromekanik, ELRELK0 (100 p)
 • Komvuxarbete, KVAREE (100 p)

Mål

Målet med utbildningen är att deltagaren ska kunna installera samt underhålla ledningar och elektrisk utrustning i exempelvis bostäder, kontor, affärer och industrier.

Genomförande

Det är totalt 1500 poäng som du skall läsa in, inklusive komvuxarbetet. Kurserna läser du som distansstudier, gör delproven hemma online. Det är 5 laborationsveckor, spritt över studieperioden som du skall vara på plats i vår skolverksamhet i Sundsvall för de lärarledda teoretiska och praktiska genomgångarna samt slutprov. Av studieplaneringen framgår när träffarna är inplanerade.
Du får en studieplanering av oss där det framgår när du ska läsa respektive kurs och när du ska komma till skolan i Sundsvall.

I utbildningen till installationselektriker ingår även minst 8 veckors praktik ute på ett företag. Praktiken kan du göra på hemorten eller i dess närhet.

Kontakt
elskola@teknikutbildarna.se
010-122 18 00

Jag vill veta mer. Kontakta mig.

Kategori:
Kontakta oss för bokning:

Relaterade kurser