Livesända utbildningar och digitala kurser

Publicerad – mars 25, 2020

I över 20 år har Teknikutbildarnas vision varit att lärande skall vara, enkelt, tillgängligt och flexibelt, och vi ser nu en stark ökad efterfrågan på våra digitala lösningar. Distans- och livesända utbildningar är en tillgänglig pedagogisk form, men ställer också andra krav på lärare, kursdeltagare och elever, det gäller även tekniken som används. Den måste vara enkelt att använda, och enkelt för eleven att interagera.

”Förberedelse är superviktigt när man ska fjärrundervisa! Jag är van att använda whiteboarden på mina traditionella kurser, där jag liksom ”ritar mig fram” för att förklara. Den tekniken behöver jag finlira med för att det ska bli lika bra när förklarar i livesändningen.”

Läraren  Magnus Lövgren utbildar en grupp YH-studenter.

På Teknikutbildarna ser vi tydligt att utbildningar på distans och digitala lösningar blir allt mer populärt. Fler inser vilken fantastisk möjlighet det är för att skaffa mer eller förbättrad kompetens. Här är fem fördelar med att plugga på distans.

På egna villkor
Ett av hindren med att läsa vidare efter gymnasiet är att det kan vara svårt att strukturera livet runt klassrumsundervisning och föreläsningar. Kanske kommer jobb, familj eller andra saker i vägen för att sitta vid skolbänken en viss tid varje dag. Med om man pluggar på distans finns utbildningen tillgänglig på egna villkor. Ett digitalt klassrum är öppet precis när du behöver det, föreläsningarna finns online och du kan se dem när du har tid, din lärare finns tillgänglig via telefon och dator. Kunskapen finns där när det passar dig. Du kan arrangera ditt pluggande runt jobb, familj, vänner, resor, fritid etc. och själv välja den tid och plats som passar dig bäst. Du kan skapa ett personligt studieschema som passar just ditt liv. De flesta utbildningar går dessutom att läsa i olika studietakt så du kan själv välja hur fort du vill läsa beroende på hur ditt liv ser ut och slipper att känna tidspress och stress.

Att plugga på distans är mer ekonomiskt fördelaktigt
Många som studerar vill skaffa de kunskaper de behöver för att ta nya steg i karriären och i livet. Men ekonomin kan bli ett hinder vid traditionell klassrumsundervisning eftersom du då har begränsade möjligheter att arbeta samtidigt. Livet efter gymnasiet ser troligtvis ut på ett annat sätt än de gjorde under gymnasiet. Kanske är man beroende av inkomsterna från sitt jobb och har inte möjlighet att ta ledigt för att studera. Med distansstudier går det att arrangera studierna runt sitt jobb så att man kan behålla sin vanliga inkomst. Man slipper även resor och andra merkostnader som kommer till i och med att man måste ta sig till och från en fysisk skola.

Utbildningarna är mer tillgängliga
Med traditionell klassrumsundervisning är man beroende av att den utbildning man vill läsa finns i sin direkta närhet. Det här innebär att någon som till exempel pluggar i Kalix kanske inte har tillgång till samma utbud av kurser och utbildningar som de som läser Komvux i Stockholm, Nacka eller Kungsbacka. Distansutbildningar gör fler kurser tillgängliga oavsett var man bor. Med lärare och klassrum i sin dator eller telefon blir kunskapen geografiskt obunden och utbildningsmöjligheterna mer rättvisa.

Man kan lära sig fortare genom att plugga på distans
Flera av de skolor som erbjuder sina kurser på distans har märkt att många som läser via digital distansundervisning når kursmålen på kortare tid jämfört med de som studerar via den traditionella klassrumsundervisningen. Dessutom behåller distansstudenterna sin kunskap under längre tid. Det här beror förmodligen på flera olika saker:

  • Distansutbildningar är väldigt flexibla. De är inte beroende av att lokaler eller lärare är tillgängliga, de går snabbt att dra igång och de behöver inte alltid följa fasta terminsstarter.
  • Som student behöver man inte lägga ned lika mycket tid på resor och förberedelser. Det går att börja plugga direkt från sängen.
  • Som student har man även friheten att plugga vid de tidpunkter då man är som mest fokuserad, motiverad och alert. Om man får studera enligt sina personliga förutsättningar blir man mer effektiv. Man kan dessutom plugga i sin egen hastighet och behöver inte följa klassens takt.
  • Man har möjligheten att hoppa över saker man redan vet och fokusera mer på den kunskap man behöver.
  • Att plugga på sina egna villkor tar bort den stress många känner och när man är avslappnad och tillfreds ökar inlärningsförmågan

    Distansutbildning är mer stimulerande
    En annan bidragande orsak till varför de som läser på distans tar åt sig kunskaperna fortare är förmodligen kopplad till att distansstudier är mer underhållande och stimulerande. De läromedel man använder sig av när man studerar på distans finns i många olika format, som till exempel e-böcker, webbseminarium, podcasts, bildspel, och interaktiva medier. Att använda sig av flera olika typer av läromedel gör inte bara pluggandet roligare och mer stimulerande, att använda sig av en mångfald av inlärningsmetoder aktiverar mer av hjärnan vilket resulterar i att det man lär sig fastnar bättre och under en längre tid.

Vill du nå dina studiemål och livsdrömmar på ett lättare sätt så kan du läsa hos oss på Teknikutbildarna, vi har över 50 webbkurser och livesänder en rad utbildningsprogram, inom elsäkerhet, arbetsmiljö och teknik. Vi finns där du är. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Telefon: 010 – 122 18 00
mail: info@teknikutbildarna.se

Tips på livestreamade utbildningar
Tips på webbkurser
Tips för dig som studerar på distans