Bästa studietipsen till dig som pluggar på distans

Publicerad – mars 24, 2020

En webbkurs eller distansutbildning ger stor flexibilitet, men den ställer också krav på disciplin och ett visst mått av självledarskap. Vi har alla olika förutsättningar, distansstudier betyder ett stort egenansvar, och det gäller att klara av det ansvaret och skapa förutsättningar för det.

Här har vi samlat de bästa tipsen från Teknikutbildarnas lärare och elever, för att du ska få ut det bästa av dina distansstudier.

1. Tid – avsätt studietid varje dag, och håll den planen.
För att du ska lyckas med det du förutsatt dig att göra, handlar det om struktur och disciplin. En kursplan är utformad för att du ska nå kursens mål, utgår du från den så har du tagit ett stort steg framåt!

Skjut inte fram det du ska göra, ta tag i kursen omgående. Skapa deadlines och skapa förutsättningar för att nå dina mål. Även om du har den skarpaste hjärnan, så klarar ingen av att läsa ikapp stora mängder information och sedan tro att den kunskapen har fastnat.

2. Resurser – använd de resurser som finns
I din kurs ingår ett studiematerial. Materialet är framtaget för att underlätta det för dig. Utnyttjar du inte materialet så går du miste om en rad fördelar. Säkerställ att du ofta och regelbundet tar del av material och information och ställ frågor till din lärare och utbildare!

3. Skapa en bra studiemiljö – variation är bra
Vad som är en bra studiemiljö vet du bäst själv. Vissa vill ha det knäpptyst för att kunna koncentrera sig, medan andra tycker att en stimulerande miljö ska vara full av liv och rörelse. Oavsett vad du har för preferenser, ett ordnat skrivbord eller vid köksbordet hemma i morgonrocken, så är det viktigt att du skapar den studiemiljö som är optimal för just dig. Det är viktigt att du skiljer studietid från din vanliga hemmatid, så byt plats när du vill läsa tidningen eller boken. Om köksbordet är din favoritplats för studier, testa då och då att byta miljö. Men kom ihåg att med nya miljöer kan också innebära nya risker att distraheras. Hitta din bästa studiemiljö, testa dig fram.

4. Håll kontakt med dina studiekompisar
Att plugga på distans innebär inte social isolering. Det finns så många bra och funktionella verktyg att nyttja, chatta, mejla eller facetima, du väljer själv. Presentera dig för dina klasskamrater, kanske skapa en socialmedia grupp. Att interagera med dina studiekamrater ger många fördelar. Du kan fråga efter pluggtips eller diskutera uppgifter. I en grupp kan du få ut så mycket mer av dina studier, det kan handla om nya infallsvinklar och du kan också hjälpa andra. Ta en digital fika ihop?!

Tiden du lägger på studier är värdefull på många sätt, med engagemang och struktur kan tiden som distansstudent bli en bra och utvecklande period. Att klara av dina distansstudier ser även bra ut på ditt CV, det visar på disciplin och visar att du kan ta eget ansvar.

Lycka till!
Här kan du läsa mer om våra utbildningar, klicka här
Om du har frågor ring oss på 010 – 122 18 00
Eller skicka ett mail till: info@teknikutbildarna.se