Auktoriserad Elinstallatör, en lyckad utbildning för Ola Nordberg

Publicerad – juni 08, 2018

2014 läste Ola Nordberg till Auktoriserad Elinstallatör med Teknikutbildarna. När han började utbildningen arbetade Ola som montör inom gruvindustrin, när han blev klar tog han sig an en ny roll som Elarbetsledare på samma arbetsplats. Idag har Ola tagit ytterligare ett kliv i karriären, nu är han Elchef för Björkdalsgruvan, belägen 2 mil väster om Kåge.


-Det är fantastiskt roligt, säger Ola. När jag tog beslutet att studera kunde jag inte föreställa mig alla möjligheter som en bra kvalitetsutbildning ger. Visst hade jag som mål att klättra i karriären, men att det skulle bli så här bra kunde jag inte föreställa mig.

Att studera var ett klokt beslut på flera plan. Det blev en ny karriärinriktning med nya vänner från kursen.

– Jag tror att många tänker att utbildning är roligt och givande, men få förstår hur avgörande studier kan vara, det ger en förändring av livet i stort, säger Ola, och det är jag ett levande bevis för.

Studiekamraterna har Ola fortfarande har kontakt med. Det har skapats en grupp och det har visat sig vara positivt för alla.

Med utbildningen i ryggen är det mycket enklare att välja – jag är mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Med utbildningen i ryggen är det mycket enklare att välja – jag är mer attraktiv på arbetsmarknaden.

– Att arbeta med el är ett brett begrepp och kan innebära olika inriktningar, precis som för läkare, säger Ola. En kirurg går inte in och arbetar på ortopeden utan specialistkunskap, så är det även för oss som arbetar med el. När jag har frågor som min kunskap inte täcker, kan jag alltid vända mig till mina tidigare kurskamrater. Jag frågar någon i gruppen, eftersom vi alla arbetar i olika branscher och på olika sätt.

Ola berättar att det händer ibland att han som privatperson får frågor om el och hur elkontakter ska monteras i ett hushåll, ett område han inte har stor kunskap om även om han förstår teoretiskt hur det fungerar.

– Jag har verkligen valt en bra utbildning, den har gett mig en bra merit. I min bransch är det en brist på just den här komptensen, vilket ger mig stora möjligheter att utvecklas, säger Ola. Med utbildningen i ryggen är det mycket enklare att välja – jag är mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Efter sommaren kommer Ola att vara föräldraledig. Som förälder till två små barn är det dags att sakta ned på jobbfarten under en period.

-I min frånvaro behöver mina medarbetare täcka för mig, vilket innebär att de kommer att behöva utbildning. Det börjar också bli dags för en repetition av mina egna kunskaper, dels för att det gått ett par år men också för att det är roligt att utbilda sig.

Björkdalsgruvan är en av norra Europas största gruvor för utvinning av guld. Gruvan är belägen cirka 2 mil väster om Kåge i Västerbottens län. Gruvan ingår i det Kanadensiska bolaget Mandalay Resources.

Läs mer: Mandalay Resources
Läs mer: Utbildningen Auktoriserad Elinstallatör