Installationselektriker – en ny karriär för Olivia

Publicerad – april 25, 2018

Teknikutbildarnas elektrikerutbildningar tar varje år emot över 400 elever. Olivia Bohm, 25, från Uppsala, är en av dem. Olivia studerar och gör sin praktik samtidigt. Som ensamstående mamma är studier på distans en nödvändighet för att få ihop livspusslet.


Olivia läste Radio- och TV-programmet på gymnasiet, en studieinriktning med stenhård konkurrens senare i arbetslivet.
– För att hitta ett arbete inom media måste du ha kontakter, och det har inte jag, berättar Olivia.

Efter gymnasiet arbetade Olivia som städare, hon fick se många olika miljöer, allt från operationssalar till privata hem. Det var först när hon blev mammaledig som hon fick idén att läsa en yrkesutbildning.
– Jag har alltid gillat matte och tänkte att elektrikeryrket skulle passa mig, dessutom har branschen en bra lönenivå, förklarar hon.

Efter lite efterforskning föll valet på Teknikutbildarnas elektrikerutbildning. Utbildningen har ett smart upplägg som passade bra och det var en nödvändighet för att kunna ta hand om sin dotter samtidigt.

– Att jag kunde få utbildningen finansierad via min hemkommun styrde självklart valet av utbildning. Jag fick information om det via Teknikutbildarnas hemsida, det var avgörande i mitt beslut. Den här utbildningen hade jag inte klarat av själv ekonomiskt.

-Jag ser inga hinder, det här är ett yrke som ger mig många karriärmöjligheter framöver
-Jag ser inga hinder, det här är ett yrke som ger mig många karriärmöjligheter framöver

Just nu praktiserar Olivia, hon har lite kvar på studierna. När vi träffar henne är det några veckor kvar på praktiken.
– Att kombinera studier och praktik är smidigt. Jag får omsätta mina nya kunskaper direkt och får en bättre uppfattning av yrket. Dessutom tycker jag att jag fått bra hjälp och stöd av lärarna på Teknikutbildarna.

Olivias liv har tagit en ny vändning, det är brist på elektriker och framtiden ser ljus ut.

-Jag ser inga hinder, det här är ett yrke som ger mig många karriärmöjligheter framöver, säger Olivia.

Tips från Olivia
Det som fungerar bäst för mig är att plugga lite, men ofta. Att inte sitta för länge och läsa utan att ta pauser. Då är det lätt att glömma det du har läst.

Till dig som funderar på att söka utbildningen skulle jag säga – gör det! Det är en väldigt bra investering och du kan plugga i din egen takt utan onödig stress. Som en bonus är det väldigt kul och du får många nya kompisar.

Är du intresserad av en ny karriär? Läs till Installationselektriker, Läs mer

Framtiden ser bra ut, behovet av att rekrytera installationselektriker kommer att öka under de kommande tio åren. En anledning är planerade investeringar i bostäder, alternativ energianvändning och andra anläggningar.

 
Tidningen arbetet om brist på Installationselektriker, läs mer